Pomacea bridgesii (Eplesnegle)


© Bjarne Sætrang
Vanskelighetsgrad
Lett
  Andre navn
  • Gul eplesnegle
  • Ampullarius australis
Engelsk:
  • Applesnail
Latinsk navn Pomacea bridgesii (Reeve, 1856)
Orden/Familie Orden: Wikipedia
Veldig vanlig nyttedyr i akvariet. Fredelig.
Spiser grøntfôr med glupende appetitt. Kan i blant "ta feil av menyen" og spise på enkelte planter i akvariet men kun de aller bløteste delene som f.eks. myke toppskudd på enkelte stilkplanter. De greier ikke tygge. Det beste er derfor å sørge for rikelig med grøntfôr i form av myke grønnsaker og gi dem.

Tidligere var den gule typen mest vanlig, men etterhvert er de fleste fargevariantene blitt mer og mer vanlige. De er veldig dekorative, og finnes i gult, hvitt, rosa, lilla, blå og diverse fargemikser disse i mellom (om man ikke holder dem fargesortert i separate akvarier krysser de seg under parring).

Pass på å sørge for at vannverdiene passer både fisk og snegler. Sneglene trenger kalsium for å bygge opp skallet sitt, og en noe forhøyet gh-verdi i vannet. Kalk fører til økt ph også, så det er ingen god idê å ukritisk pøse dette i akvariet sitt ettersom fiskenes trivselsverdi også må tas hensyn til. En god mellomting er ofte å legge ph på rundt 7. Kalsium for skallbygging kan tilføres gjennom kosthold ved hjelp av frukt og grønnsaker som er kjent for å være rike på kalsium. F.eks. spinat. Kjøper man frosne spinatblader fra frysedisken, vil bladene enkelt synke ned til sneglene og være lette for dem å spise. Spesialfôr for akvaristiske skalldyr (reker, snegler og krabber) finnes også å få kjøpt i handelen, med innholdsstoffer som styrker skallbygging.

Mye mer informasjon om eplesneglers liv og stell finnes her: http://www.applesnail.net/
(nettsiden finnes på mange språk, inkl norsk)

OM ATFERD:
Av og til kan en eplesnegle sees flytende rundt i overflaten med skallet lukket med foten. Dette er normalt at eplesnegler gjør i blant, og er ikke tegn på noe galt. De gjør dette instinktivt når de ønsker å forflytte seg. I naturen ville vannstrømmen ført dem videre som "gratispassasjer" over lange avstander på kort tid. I et akvarium skjer jo ikke dette, men det vet ikke sneglen. Den seiler bare rundt en stund den synes er passe og når den tror den har kommet langt nok avsted, og så slipper den luften ut av skallet igjen og synker. Da tror den at den har kommet til nye og bedre beitemarker... :-)

Eplesnegler kan av og til også halvveis grave seg ned i sanden og gå i en slags dvalelignende tilstand en periode, av uviss grunn. Der kan den ligge en god stund. Så lenge foten ikke henger slapt utenfor skallet men er trukket inn og stenger skallåpningen, er den i live.

Er en eplesnegle død, vil du meget raskt kjenne det på stanken.
Advarsel: ikke ta en eplesnegle du tror er død for nær nesen din for å sjekke.... stanken er ubeskrivelig, og den glemmer du aldri.
Maks. størrelse 6.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Kjønnsforskjell
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Spiser råtnende plante- og dyrerester og tar gjerne fiskemat. Spiser ikke friske planter dersom de får mye grønt i kostholdet ved hjelp av grønnsaker som f.eks. agurkskiver og salat.
Oppdrett Voksne eksemplarer formerer seg lett og kan ta over et kar med bittesmå sneglebabyer om man lar dem formere seg uhemmet. Ønsker man å oppdrette dem, kan eplesnegler lokkes til ... Les mer
Minimum størrelse liter på akvariet 30 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 146)
Temperatur 18° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 7 - 9
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 40
Sist endret 12.06.09 kl 20:03 av Admin
146 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne dyret
Pomacea bridgesii (Eplesnegle) er den 1. mest populære dyret i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av dette dyret

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om dyret)

Andre har dyret sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap